november, 2012

Tüdőgyógyász

A tüdő szerepe a belélegzett levegőben lévő oxigén átadása a vér számára illetőleg a már elhasznált oxigén, a szén-dioxid kijuttatása a szervezetből. Ez a folyamat speciális sejteken keresztül megy végbe. Az ember tüdejének bal fele két lebenyből, míg a jobb három lebenyből áll. Ezen szervünk nem rendelkezik önálló izomzattal, így a rekeszizom és a mellkas izomzatai felelősek a levegő cseréhez szükséges mozgást. A hörgők, amelyek gyűrű alakú porcok vezetik el a levegőt a tüdőlebenybe. A levegő útja a következő: száj/orr -> orrgarat/szájgarat -> gége -> légcső -> hörgők -> hörgőcskék -> tüdőhólyagocskák

Leggyakoribb tüdőbetegségek:

Asztma: ez egy olyan betegség, amely légutak nyálkahártyájának gyulladásának folyományaként lép fel. A gyulladásnak köszönhetően azokra az anyagokra, melyekre allergiásak vagyunk vagy éppen csak érzékenyek sokkal erősebben reagálunk. Gyakori, hogy gyermekkorban jelentkezik ez a betegség, majd a felnőtté válás során ezt kinőjük és felnőttként ez nem is jelentkezik újra.

Légmellről akkor beszélhetünk, ha levegő jut a tüdő belső és külső mellhártya lemeze közé. Ez a jelenség két féle képen alakulhat ki, leggyakrabban belülről, azonban sérülés, akár szúrás hatására kívülről is. Ennek igen súlyos légzési és keringési folyományai lehetnek, ezért ilyen esetben azonnali orvosi segítséget kell kérni. Hazánkban kb. 1400-2000 ilyen eset lép fel évente. A légmell leggyakrabban 15-30 éves korban jelentkezik, aminek oka a tüdőcsúcson lévő hólyagok megrepedése miatt szokott bekövetkezni.

A tüdőgyulladás bár időskorban veszélyes tud lenni, már aligha tulajdonítunk neki túl nagy figyelmet. Gyakorta bakteriális, vírusos, parazitás vagy gombás eredetű fertőzés az okozója. Influenza és hétköznapi megfázással is indulhat a tünet együttes, melyből általában pár hét alatt meg is lehet gyógyulni.

A tüdőrákot vélhetőleg kevés embernek kell bemutatni, de a teljesség kedvéért erről is ejtsünk pár szót. A rákosodás a hörgőjáratokban és/vagy a szivacsos tüdőszövetben alakulhat ki. Ez a fajta rák is a sejtburjánzás, sejtszaporodás szabályozatlan működéseként jelentkezik. A folyamat előrehaladtával a kór ráterjed a funkcionális részekre, mellyel fájdalmat okoz és működést negatívan befolyásolja.

Szemész

A szemész az emberi szem betegségeivel és panaszaival foglalkozó orvosi szakterület. Mint minden orvosi szakmában, itt is találkozhatunk általános szemész szakorvossal. Az első és legfontosabb lépés, hogy folyamatos szűrővizsgálatokon vegyünk részt. Első sorban itt tudják megállapítani az orvosok, hogy szenvedünk-e látászavarban. Érdemes a szűrővizsgálat során felmérni a szem egészségügyi állapotát is, hiszen ennek segítségével rengeteg más probléma is kideríthető a szervezet más területein. A szem állapota során rájöhetünk olyan, más területeken lappangó betegségekre, melyekről eddig nem is tudtunk. Ha időben észrevesszük a lappangó betegséget, nagyobb az esély arra, hogy sikerül hatásos gyógymódot választani. Az is kiszűrhető egy ilyen átfogó vizsgálat során, ha a szemünk csak egyszerűen gyenge. Ebben az esetben is lehetőség van különféle gyógymódokra. Például szemcseppekre, vagy speciális szemüvegre, amit hordani kell abban esetben, amikor úgy érezzük, hogy szemünk túl gyenge. Minden esetben figyeljünk arra, hogy megfelelő minőségű napszemüveget válasszunk, hiszen a rossz minőségű napszemüveg többet árt a szemünknek, mint használ. A vizsgálat során a szem különféle fénytöréseit vizsgálják az orvosok, valamint a különféle látóképességeket mint közelre, mint pedig távolra. A műszeres vizsgálat során a szem különböző rétegeit vizsgálják, így derítik fel a különféle problémákat. A szem összetett szervünk, ezért betegségei is több csoportba sorolhatók: fénytörési hibák, alkalmazkodási zavarok, szemhéj betegségek, kötőhártya gyulladások, érhártya gyulladásai, szaruhártya gyulladások, szemlencsebetegségek, szemmozgás zavarok, a könnyszervek betegségei, az ideghártya betegségei, ideghártya leválás.

Sebész

A sebész ma Magyarországon talán az egyik legbonyolultabb és legtöbb szakértelmet igénylő szakma. Elsősorban az alhasi és hasi betegségek és panaszok orvoslását végzi, általában műtéti eljárással. Ezek mellett a különféle mirigyek működése is ide tartozik, például a pajzsmirigy, a különféle nyelőszervek és a különféle végtagbetegségek is. A régi időkben az általános sebész szerepelt az orvostudományban, manapság már rengeteg mellékágáról számolhatunk be. Ide tartozik például a traumatológia, az ortopédia, a plasztika, a szívsebészet és a különféle belső szervi sebészi beavatkozások tárháza is. Ezen kívül még vannak kisebb csoportok, melyek az általános sebészi szakmából váltak ki. Ilyenek például a laparoszkópos és a mikrosebészet is.

A sebészek nagyrész altatással dolgoznak, bár manapság egyre közkedveltebb az úgynevezett epidurális érzéstelenítés, ami tulajdonképpen egy injekció a gerinc egy bizonyos pontjába, amitől a páciens deréktől lefelé nem érez semmit a beavatkozás során.

Egy sebész tanulónak kötelessége, sőt elvárás, hogy szakmai gyakorlaton vegyen részt. Maga a szakképzés is elég hosszadalmas folyamat:

Az általános sebész orvosi képzés hat év. Maga a rezidens képzés kettő év, amiből hat hónap traumatológiai képzés, négy hónap intenzív terápia, és kettő hónap oxyológia. Ez az alapkövetelmény egy rezidens esetében. Ezen kívül a tanulóknak lehetőségük van egy speciális képzésben részt venni, ahol az általános sebészeti képzésen vehetnek részt, egy 4 éven keresztül tart. Ezen kívül vannak még kötelező tanfolyamok, melyeket a hallgatóknak el kell végezniük. Ha ezek a képzések megvannak, akkor még szükség van tapasztalatra is, amit általában egy kórházban, egy főorvos mellett töltenek le.

Pszichiáter

Ha valaki úgy dönt, hogy pszichiáter lesz, mindenképp el kell végeznie az orvosi egyetemet. Ha ezt befejezte, akkor van lehetősége pszichiáteri képzésre jelentkezni. Ez a képzés öt éven keresztül tart még pluszban, valamint folyamatos gyakorlaton kell rész vennie egy olyan orvos mellett, aki rezidens egy adott kórházban. Ezen kívül különféle más osztályokon is gyakorlati jogviszonyt kell folytatnia, például a sürgősségi osztályon. A gyakorlat alatt mindenképpen folyamatos orvosi felügyelet mellett praktizálhat csak a gyakornok. A sikeres orvosi gyakorlatot követően kell tennie a diáknak egy pszichiátriai szakvizsgát, csak ezután válhat teljes jogú szakorvossá. Természetesen pszichiáter és pszichiáter között is van különbség.

Nagyrészt a képzésben vehetünk észre eltéréseket. Van az általános pszichiáter, aki egy hat éves képzést követően válhat praktizáló orvossá. Ebben az esetben az egyetemi képzés viszont nem orvostudományi karon szerzi meg alaptudását, hanem bölcsésztudományi karon.

A pszichiáterek megkapják az alapképzés során az emberi test felépítésének minden apró leírását, és működési módját. Ezzel szemben a pszichológusok csak a bevezető oktatásokon vesznek részt, csak az alap információkat kapják meg a test anatómiájáról. A pszichológusok nem írhatnak fel gyógyszereket, csak meghallgathatják páciensüket, és esetleges tanácsokkal láthatják el, vagy tovább küldhetik különféle szakorvosokhoz. Tehát pszichiáternek csak az jelentkezhet, aki megkapta előtte az orvosi alapképzést. Ennek az az oka, hogy iszonyat nagy felelősséggel rendelkeznek, ezért mindenképp megfelelő tudással és tapasztalattal kell bírniuk.

Tehát ha úgy döntünk, hogy pszichiátriai pályára adjuk a fejünket, előtte mindenképp gondoljuk át, hogy pszichológusok szeretnénk lenni, vagy pszichológusok. Hiszen a kettő között elég nagy a különbség, mint a képzések, mint pedig a praktizálás terén. El kell gondolkoznunk azon, hogy érdemesebb talán többet tanulnunk, hogy később az orvosi pályán is többre tudjuk vinni.

Bőrgyógyász

A bőrgyógyászat manapság egy igen közkedvelt, és fontos szakma. Nagyon fontos, hogy az ember folyamatosan járjon bőrgyógyászhoz, mindig tartsa szem előtt bőrének egészségét. Mivel a mai napsugárzás igen erős, és egyre nagyobb az ózonlyuk, mindenképp törekednünk kell a biztonságra. Minden évben minimum egyszer menjünk el kivizsgálásra, hiszen pár hónap alatt is kialakulhat rossz indulatú melanóma.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk leszedetni néhány anyajegyet vagy szemölcsöt sebészi eljárással, mindenképp nézessük előtte meg bőrgyógyásszal. Egy magára valamennyire is adó sebész nem is nyúl hozzá az eltávolítandó anyajegyhez vagy szemölcshöz bőrgyász írásos beleegyezése nélkül.

Tehát az első teendők ebben az esetben egy bőrgyógyászhoz elmenni, aki átnézi minden anyajegyünket, és írásos igazolást ad arról, hogy leszedhetőek, és nem rosszindulatúak.
Ezek mellett egy bőrgyógyásznak még rengeteg teendője lehet. Ha tyúkszemünk vagy bármiféle elváltozásunk van, vagy tapasztalunk valami hasonlót a bőrünkön, akkor is menjünk bőrgyógyászhoz minden esetben. Elképzelhető, hogy valamiféle olyan betegségünk van, amit maga a bőrgyógyász is tud kezelni, de az is megeshet, hogy tovább küld minket egy specialistához. Természetesen a bőrgyógyász is eltávolíthat elváltozásokat fagyasztásos, vagy akár égetéses módszerrel is. Bármelyiket is választjuk, nagyon fontos, hogy bízzunk meg orvosunkban.

Ha napozás előtt vagyunk, mindenképp kérdezzük ki bőrgyógyászunk véleményét, hogy milyen védőkrémet használjunk, és mekkora mennyiségben. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba a napozást, és mindenképp tartsuk be orvosunk tanácsát. A szoláriumozással ugyanez a helyzet. Hallgassunk bőrgyógyászunkra, és ha nincs kifejezetten okunk rá, akkor ne használjuk a szolárium gépet.

És ne feledjük el, bőrünk pótolhatatlan, és akármit teszünk vele, életünk végéig együtt kell élnünk vele. Ezért mindenképpen legyünk elővigyázatosak.

Belgyógyász

A belgyógyászati panaszok több problémából is eredhetnek. A fő probléma, hogy a mai emberek nem foglalkoznak magukkal. Rohanó életet élnek, nincs meg a mindennapjaikban az egyensúly. Nem esznek rendszeresen, nem fogyasztanak elég folyadékot, nem tartják fontosnak testük karbantartását. Ebből adódik, hogy a belgyógyászati problémák általában a testi adottságok, mint például a testalkat és az életvitel egyensúlytalanságából adódnak. Ha az egyensúly nincs meg az ember életvitelében, akkor sajnos kialakulnak ezek a problémák. Ennek ellenére, már a probléma megjelenése előtt tapasztalhatunk olyan jeleket, melyekre ha odafigyelünk, megelőzhetjük a nagyobb problémákat.

Rengeteg orvoslási módszer van a belgyógyászaton belül is, ennek ellenére a hagyományos belgyógyászok a legjobb orvosok a szakterületükön belül. Ennek az oka, hogy a hagyományos belgyógyászok a betegségre fókuszálnak már az első vizsgálat során is. Az orvosok a képzés során a diagnosztikát és a gyógykezelést tanulják, hiszen ez a kezelés alapja is. Az orvosok a betegségre fókuszálnak, így számukra nem hordoz túl sok információt, ha azt mondjuk, hogy semmi bajunk nincs. Ha csak felteszünk különféle kérdéseket, hogy mi bajunk lehet, beteg leszek-e, hogy vékony vagy esetleg kövér vagyok.

Sajnos a magyar egészségügy nagyon rossz helyzetben van, sajnos egyetlen lépést sem tudnak tenni a fejlődés irányába. Nagyon kevés a jó orvos, nagyon kevés az új műszer, és egyáltalán a megfelelő műszer a diagnosztikához.

Ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy testünk egészséges legyen. Fontos a rendszeres, egészséges étkezés, és az, hogy odafigyeljünk testünk egészségére.