Bőrgyógyász

Bőrgyógyász

A bőrgyógyászat manapság egy igen közkedvelt, és fontos szakma. Nagyon fontos, hogy az ember folyamatosan járjon bőrgyógyászhoz, mindig tartsa szem előtt bőrének egészségét. Mivel a mai napsugárzás igen erős, és egyre nagyobb az ózonlyuk, mindenképp törekednünk kell a biztonságra. Minden évben minimum egyszer menjünk el kivizsgálásra, hiszen pár hónap alatt is kialakulhat rossz indulatú melanóma.

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk leszedetni néhány anyajegyet vagy szemölcsöt sebészi eljárással, mindenképp nézessük előtte meg bőrgyógyásszal. Egy magára valamennyire is adó sebész nem is nyúl hozzá az eltávolítandó anyajegyhez vagy szemölcshöz bőrgyász írásos beleegyezése nélkül.

Tehát az első teendők ebben az esetben egy bőrgyógyászhoz elmenni, aki átnézi minden anyajegyünket, és írásos igazolást ad arról, hogy leszedhetőek, és nem rosszindulatúak.
Ezek mellett egy bőrgyógyásznak még rengeteg teendője lehet. Ha tyúkszemünk vagy bármiféle elváltozásunk van, vagy tapasztalunk valami hasonlót a bőrünkön, akkor is menjünk bőrgyógyászhoz minden esetben. Elképzelhető, hogy valamiféle olyan betegségünk van, amit maga a bőrgyógyász is tud kezelni, de az is megeshet, hogy tovább küld minket egy specialistához. Természetesen a bőrgyógyász is eltávolíthat elváltozásokat fagyasztásos, vagy akár égetéses módszerrel is. Bármelyiket is választjuk, nagyon fontos, hogy bízzunk meg orvosunkban.

Ha napozás előtt vagyunk, mindenképp kérdezzük ki bőrgyógyászunk véleményét, hogy milyen védőkrémet használjunk, és mekkora mennyiségben. Nagyon fontos, hogy ne vigyük túlzásba a napozást, és mindenképp tartsuk be orvosunk tanácsát. A szoláriumozással ugyanez a helyzet. Hallgassunk bőrgyógyászunkra, és ha nincs kifejezetten okunk rá, akkor ne használjuk a szolárium gépet.

És ne feledjük el, bőrünk pótolhatatlan, és akármit teszünk vele, életünk végéig együtt kell élnünk vele. Ezért mindenképpen legyünk elővigyázatosak.