Sebész

A sebész ma Magyarországon talán az egyik legbonyolultabb és legtöbb szakértelmet igénylő szakma. Elsősorban az alhasi és hasi betegségek és panaszok orvoslását végzi, általában műtéti eljárással. Ezek mellett a különféle mirigyek működése is ide tartozik, például a pajzsmirigy, a különféle nyelőszervek és a különféle végtagbetegségek is. A régi időkben az általános sebész szerepelt az orvostudományban, manapság már rengeteg mellékágáról számolhatunk be. Ide tartozik például a traumatológia, az ortopédia, a plasztika, a szívsebészet és a különféle belső szervi sebészi beavatkozások tárháza is. Ezen kívül még vannak kisebb csoportok, melyek az általános sebészi szakmából váltak ki. Ilyenek például a laparoszkópos és a mikrosebészet is.

A sebészek nagyrész altatással dolgoznak, bár manapság egyre közkedveltebb az úgynevezett epidurális érzéstelenítés, ami tulajdonképpen egy injekció a gerinc egy bizonyos pontjába, amitől a páciens deréktől lefelé nem érez semmit a beavatkozás során.

Egy sebész tanulónak kötelessége, sőt elvárás, hogy szakmai gyakorlaton vegyen részt. Maga a szakképzés is elég hosszadalmas folyamat:

Az általános sebész orvosi képzés hat év. Maga a rezidens képzés kettő év, amiből hat hónap traumatológiai képzés, négy hónap intenzív terápia, és kettő hónap oxyológia. Ez az alapkövetelmény egy rezidens esetében. Ezen kívül a tanulóknak lehetőségük van egy speciális képzésben részt venni, ahol az általános sebészeti képzésen vehetnek részt, egy 4 éven keresztül tart. Ezen kívül vannak még kötelező tanfolyamok, melyeket a hallgatóknak el kell végezniük. Ha ezek a képzések megvannak, akkor még szükség van tapasztalatra is, amit általában egy kórházban, egy főorvos mellett töltenek le.