Pszichiáter

Pszichiáter

Ha valaki úgy dönt, hogy pszichiáter lesz, mindenképp el kell végeznie az orvosi egyetemet. Ha ezt befejezte, akkor van lehetősége pszichiáteri képzésre jelentkezni. Ez a képzés öt éven keresztül tart még pluszban, valamint folyamatos gyakorlaton kell rész vennie egy olyan orvos mellett, aki rezidens egy adott kórházban. Ezen kívül különféle más osztályokon is gyakorlati jogviszonyt kell folytatnia, például a sürgősségi osztályon. A gyakorlat alatt mindenképpen folyamatos orvosi felügyelet mellett praktizálhat csak a gyakornok. A sikeres orvosi gyakorlatot követően kell tennie a diáknak egy pszichiátriai szakvizsgát, csak ezután válhat teljes jogú szakorvossá. Természetesen pszichiáter és pszichiáter között is van különbség.

Nagyrészt a képzésben vehetünk észre eltéréseket. Van az általános pszichiáter, aki egy hat éves képzést követően válhat praktizáló orvossá. Ebben az esetben az egyetemi képzés viszont nem orvostudományi karon szerzi meg alaptudását, hanem bölcsésztudományi karon.

A pszichiáterek megkapják az alapképzés során az emberi test felépítésének minden apró leírását, és működési módját. Ezzel szemben a pszichológusok csak a bevezető oktatásokon vesznek részt, csak az alap információkat kapják meg a test anatómiájáról. A pszichológusok nem írhatnak fel gyógyszereket, csak meghallgathatják páciensüket, és esetleges tanácsokkal láthatják el, vagy tovább küldhetik különféle szakorvosokhoz. Tehát pszichiáternek csak az jelentkezhet, aki megkapta előtte az orvosi alapképzést. Ennek az az oka, hogy iszonyat nagy felelősséggel rendelkeznek, ezért mindenképp megfelelő tudással és tapasztalattal kell bírniuk.

Tehát ha úgy döntünk, hogy pszichiátriai pályára adjuk a fejünket, előtte mindenképp gondoljuk át, hogy pszichológusok szeretnénk lenni, vagy pszichológusok. Hiszen a kettő között elég nagy a különbség, mint a képzések, mint pedig a praktizálás terén. El kell gondolkoznunk azon, hogy érdemesebb talán többet tanulnunk, hogy később az orvosi pályán is többre tudjuk vinni.