A kulcs a gyepszőnyeg öntözése

A kulcs a gyepszőnyeg öntözése

Ismert tény, hogy az élő flóra, így a gyepszőnyegnek is szüksége van megfelelő mennyiségű és minőségű öntözővízre ahhoz, hogy az alapvető élettani funkcióit ellássa, és fejlődni legyen képes.

A messzemenőkig legfontosabb dolog a friss gyepszőnyeg terítés megfelelő öntözése ahhoz, hogy a későbbiekben egészséges, szép, és hosszútávon ellenálló gyepet kapjunk, és sokáig élvezhessük is a látványát. Az öntözés még a talaj minőségénél és a tápanyag utánpótlásnál is jóval érzékenyebb terület, és közvetlenül képes befolyásolni a gyepünk minőségét! Ezért már a gyepszőnyeg lefektetésénél is (abban az esetben, ha kánikula van) szükséges, hogy ötven négyzetméterenként megöntözzük, sőt amennyiben forró a talaj, amire fektetjük, akkor a gyepszőnyeg fonákját is spriccelés szerű en meg kell öntözni, hogy ne égjen meg a gyökérzete.

Fontos az öntözés akkor is, amikor a már leterített és összefüggő gyepet hengereljük, mivel csak így tudjuk az egyenetlenségeket kisimítani. Az utána következő legyökeresedési időszakban is a két legmeghatározóbb egyikeként lesz jelen az öntözés, a hőmérséklet mellett. A mélyre húzódó legyökeresedést is úgy tudjuk elérni, hogy folyamatosan a napi öntözési számot lecsökkentve, és az öntözési percszámot pedig megnövelve programozzuk az automata öntözőrendszert.

A legáltalánosabb gyepszőnyeg betegséget is az öntözés megfelelő ismeretével tudjuk kiküszöbölni, ami a gombásodás. Jó tudni, hogy az éjszakai 20 C-os hőmérséklet beállta után ne öntözzünk az esti órákban, mivel ez vezet a gombásodáshoz.

Láthatjuk tehát, hogy a gyepszőnyeg telepítésén át a gyepszőnyeg hosszantartó fennmaradásáig minden egyes fázisban fontos szerephez jut az öntözés. Véleményem szerint ez csak automata öntözőrendszer használatával lehetséges. Meg sem próbálok gyepszőnyeget telepíteni öntözőrendszer nélkül, és ezzel jobbára a kertépítő szakma is egyetért. Sok kellemetlen tapasztalat támasztja alá ezt a következtetést és az ebből fakadó döntést. Javaslom Önnek, hogy más kárán tanuljon inkább, ne a magáén.