február, 2018

Gyümölcs, daráló, élesztő, tápsó, pektinbontó és a savak – gondolataim a cefre készítéséről

Jókat derülök, amikor eszembe jut, hogyan készítette apám a cefréit annak idején. Van ennek már vagy 30 éve. Szerencsére a pálinka rengeteget fejlődött az óta és egyre többször kóstolok olyan tételeket, amelyeket, amikor a tulipános pohárba illatolok és kóstolok, szinte beteríti a gyümölcs illata a szobát. Az ízek és az illatok összhangja igazi élménnyé varázsolja a pálinkáinkat, ünnepivé teszi a pillanatot.

Sokszor hangsúlyozzuk, hogy a pálinkánál – de az összes többi ital vagy étel tekintetében is – nagyon fontos a kínáló szerepe. Gondoljunk csak bele, ha valaki úgy kínál, hogy „barátom, kóstold meg ezt a pálinkát, mert ez egy igazi kincs”, azzal szemben, hogy „itt van, töltök neked ebből a kerítésszaggatóból, mert kiönteni sajnálom” mennyivel másképp állunk neki a kóstolásnak az egyik illetve a másik esetben.

A jó pálinka titka a gyümölcs és az odafigyelés. Az egész folyamat a gyümölccsel kezdődik. Néhány héttel ezelőtt egy pálinkaház főzőmesterével beszéltünk arról, hogy annak idején a hatvanas években még a tankönyvek is arról szóltak, hogy a pálinkához kötelezően olyan gyümölcsöket kell felhasználni, ami már semmilyen más célra nem alkalmasak. Nos, a világ és a pálinkakészítés is fejlődik. Nekem személy szerint a legjobban Vértes Tibor, az Agárdi pálinkafőzdéből summázta a pálinkának való gyümölcs ismérveit, amely így szól: „Pálinkának az a gyümölcs a legjobb, amelyiket a fa már elengedte, de a földre még nem érkezett le.” Elsősorban szennyeződésektől mentes, érett, magas cukortartalmú gyümölcsök valók a cefrébe. Apám biztos csodálkozva nézte volna, amikor almapálinkához készítettünk cefrét, és miután alaposan megmostuk a gyümölcsöt, még a barnult, sérült részeket is kivágtuk, mielőtt a hordóba tettük volna.

Nem való egész gyümölcs a cefrébe. A csonthéjasokat ki kell magozni a cefrézés előtt, a gyümölcshúst pedig darálni javasolt annak érdekében, hogy a gyümölcs sejtnedve, a cukrok minél könnyebben hozzáférhetőek legyenek az élesztő számára. A szilvával kapcsolatban hallottam azt a jó tanácsot, hogy a feldolgozási folyamat elején érdemes hidrogén peroxidot adni a gyümölcshöz, amivel a szilva vastag gyümölcshéját még jobban megbonthatjuk. A birs – amiről már tudjuk, hogy olyan lesz a darálás után, mint egy hordó homok – rengeteg vizet kíván az erjedéshez.

Jó szolgálatot tesz a pektinbontó is, ami szintén segít a sejtfalak bontásában, az élesztő barátja a cukor felleléséhez. Nagy verseny megy a cefrében a gyümölcscukrokért. Ugyanis ebben a komplex, összetett vegyületben, amit mi csak nemes egyszerűséggel cefrének hívunk, minden mikroorganizmus, baktérium, mindenki a cukorra pályázik elsősorban. Arra kell tehát törekedni, hogy minden más versenyző előtt, az élesztőnek adjuk meg az esélyt a gyümölcscukorhoz. A cefre hőmérsékletének egy ph értékének a beállítása azért is rendkívüli fontosságú, mert így a „jó élesztők” működését védjük, de a kártékony mikroorganizmusok ebben a tartományban életképtelenek. Az élesztők további helyzetbe hozásához tápsók hozzáadása is javasolt. Ebben a tartományban a „jó élesztőt” is valójában „megerőszakoljuk”, nem ez a számára ideális körülmény, de még tud dolgozni. Úgy tudom, hogy a legtöbben a ph beállítására a kénsavat használják, azonban az egyetemi éveim alatt tanultam, hogy érdemes kísérletezni kénsav és vajsav kombinálásával 95-5% arányban.

Az erjedés nagyjából két hetet vesz igénybe, ami után érdemes azonnal kifőzni a cefrét. Egy pálinkafőző mester mondta azt is nekem, ha egy cefre kierjed, azonnal le kell főzni, mert minden nappal csak romlik a minősége. Ha azonban sincs lehetőség az azonnali kifőzésre, érdemes annyira lehűteni, hogy minden további folyamat leálljon a hordóban.

A cefre kész, innentől kezdve – kis túlzással – már csak elvenni tudunk a lepárlással a minőségből. Jöhet a vita a technológiáról, ki a kisüstire, ki az egykörös lepárlásra esküszik. Vannak azonban már olyanok is, akik kisüstivel és egykörössel is lefőzik az adott gyümölcsöt, majd a végeredményt keverik össze, hogy mindkét technológia előnyeit élvezhessék a pálinkában. Jöhet a játék az aromatoronnyal, az elő párlat és az utópárlat elválasztásával és a sok-sok trükkel, amelyek, évek szorgos kísérletező munkájának eredményeként segítik, hogy a magyar pálinka az ünnepi asztalon foglalja el a neki kijáró előkelő helyét!cefre készítés

Egy notebook rengeteg alkalommal a segítségünkre lehet

Rengeteg esetben szükség van arra, hogy magunkkal vigyünk egy-egy számítógépet, hiszen a munkánk során mindenképp szükség lehet rá. Természetesen nem utolsó szempont az sem, hogy milyen mértékben használható a gép, akár akkumulátorral is, hiszen gyakran nincs arra lehetőségünk, hogy áramforrás segítségével működtessük. Persze ehhez mindenképp szükség van egy minőségi karbantartásra, hiszen ennek fényében nem merülnek majd fel problémák. Ha pedig egy bizonyos idő után a notebook javítás az, amire szükségünk van, sokkal könnyebben és gyorsabban tudunk majd átlépni egy-egy problémám. Általában véve pedig az sem mindegy, hogy mennyi idős a laptopunk és érdemes-e rá költeni, hiszen vannak olyan esetek, amikor már nem és érdemes lehet egy teljesen új típust vásárolni belőle. Ekkor pedig szintén rengeteg új lehetőséget használhatunk ki, arról már nem is beszélve, hogy nekünk is lényeges, hogy a munkánkat folyamatosan el tudjuk végezni, legyen szó egy bonyolultabb, vagy éppen egy könnyebb, gyorsabban elvégezhető folyamat.

Fontos a minőségi egészségvédelem

Amikor elvállalunk egy teljesen új munkakört, mindenképp tisztában kell lennünk azzal, hogy pontosan milyen alapvető szabályok és előírások azok, amelyeket be kell tartanunk. Természetesen nem utolsó szempont az sem, hogy manapság már mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az egészségünk se sérüljön, hiszen ezt a problémát helyre hozni igen csak nehéz. Éppen ezért tartsunk be minden fontos rendelkezést, hiszen többek között azért vannak, hogy ne essen bajunk. Akkor pedig, amikor olyan kiegészítőket kellene viselnünk, mint a munkavédelmi álarc, szintén figyeljünk oda a hordására, hiszen ha nem tesszük, akkor sajnos sokkal nagyobb mennyiségű káros anyag juthat a szervezetünbe, mint hagyományos esetekben, amikor rajtunk van. Ha pedig egy bizonyos idő után már természetessé válik, egyáltalán nem is fog zavarni minket, sőt, észre sem fogjuk venni, hogy rajtunk van, ami tulajdonképpen igen csak megkönnyíti a munkában töltött időt. A megfelelő elővigyázatosság pedig mindig meghozza a gyümölcsét.

Remek lehetőség egy minőségi autóbérlés, ha gyorsan szeretnénk elintézni valamit

Ha mindenképp szeretnénk minőségi módon intézni a dolgainkat, sokszor szükség van hozzá minőségi szakemberekre és persze megfelelő eszközökre, hiszen ebben az esetben lehet minden a legegyszerűbb. Természetesen ha egy fix keretünk van arra, hogy autót béreljünk, semmiképp sem szabad ezen kívül más irányba menni, hiszen a költséghatár nem véletlen. Az autókölcsönzés olcsón is megoldható, főleg akkor, amikor egy alaptípust szeretnénk akár hosszabb távra is bérelni. Persze ha van egy fix szerződésünk az adott céggel, könnyedén tudunk előre kalkulálni, ez pedig nekünk is nagy könnyebbség. Főleg akkor, amikor folyamatosan szeretnénk bérelni, azonban nem mindig ugyanazt a kategóriát, arról már nem is beszélve, hogy mindig a megszokott minőséget kapjuk. Ha pedig egy bizonyos időn belül semmiképp sem szeretnénk másik céget felkeresni, mindenképp hosszabb távú szerződést kössünk, pontosan azért, mert így nekünk sem kell attól félnünk, hogy bármiféle kellemetlen probléma ér majd minket, ami minket is hátráltathat a munkában.

Fontos, hogy minőségi szinten tudjuk intézni a fénymásolást

Vannak olyan esetek, amikor maximális szinten szükségünk van arra, hogy hagyományos, papír módon őrizzünk meg számtalan mennyiségű adatot, pontosan azért, mert ennek köszönhetően mindent megtalálhatunk könnyedén és valóban gyorsan. Természetesen a lehető legjobb megoldás lehet a színes fénymásolás, amely akár kisebb, akár pedig nagyobb tételben könnyedén megrendelhető. A szakemberek, akik a szolgáltatást végzik, maximális szinten segítenek nekünk mindenben, emellett pedig az árak is remekül alakulhatnak, ami szintén lényeges. Mivel pedig könnyedén leadhatjuk az adott nyomdának az interneten keresztül a rendelésünket, így gyorsan és profi szinten tudunk mindent intézni, amit csak szeretnénk. Ha pedig már több alkalommal is rendeltünk egy cégtől és elégedettek voltunk, semmiképp sem érdemes váltani, hiszen ennek köszönhetően számtalan kellemetlenségtől és problémától kímélhetjük meg magunkat. A munkánk elvégzése pedig rendkívül fontos, éppen ezért mi magunk is tegyünk meg mindent a kényelemért és a biztonságért.

Egy hálózsák a tóparton mindig jól jöhet

Azok a fanatikus horgászok, akik nem csak nappal, de éjszaka is szívesen horgásznak, maximális szinten fel vannak szerelve számtalan olyan eszközzel, amelyeknek köszönhetően a tóparton is meglehet a megfelelő kényelem és persze a komfort is. Sokszor nem csak az a fontos, hogy minőségi szinten tudjunk olyan halakat fogni, amelyekre szükségünk van, de emellett a jó hangulat sem utolsó szempont. Mivel pedig ma már az interneten keresztül is rendelhetünk gyorsan és biztonságos módon, így nem kell plusz időt és energiát fordítani arra, hogy tökéletes módon be tudjunk szerezni mindent, amit csak szeretnénk. Akkor pedig, amikor a horgász hálózsákok kapcsán szeretnénk választani egy minőségi típust, érdemes az akciós termékeket is végig nézni, hiszen ki tudja, lehet hogy némi kedvezményt is bezsebelhetünk, ha jó helyen keresgélünk. Mivel pedig ezek a hálózsákok kifejezetten úgy lettek kialakítva, hogy a tóparton is helyt álljanak, így nem kell a kellemetlen meglepetések miatt sem aggódnunk, ami szintén remek hír.

Fontos, hogy minőségi szinten foglalkozzunk a netes megjelenésekkel

Ha már van egy meglévő portálunk, amit szeretnénk mindenképp minőségi szinten karban tartani, érdemes olyan profi csapattal együtt dolgozni, akik nem csak rövid távon kínálnak nekünk tökéletes eredményeket, hanem hosszabb távon is. Természetesen első körben ez több munkát is jelenthet, viszont ha kellő képen szánunk rá időt és energiát, biztosak lehetünk abban, hogy minden a lehető legnagyobb rendben lehet. Akkor pedig, amikor egy ideje már a webáruház programozás az, amit szeretnénk mindenképp véghez vinni, legyenek konkrét ötleteink azzal kapcsolatban, hogy milyen irány az, amit szeretnénk követni, valamint hogy ezen felül a munkát elvégző szakemberek is legyenek tisztában azzal, hogy mit is várunk el tőlük. Ha pedig már minden a lehető legnagyobb rendben van, semmi más dolgunk nincs, mit várni az első eredményeket, arról már nem is beszélve, hogy szem előtt kell tartanunk azt is, hogy a portálnak köszönhetően vevőink száma is nagy mértékben megnövekedhet. És ez az, amire tulajdonképpen a bevételek szempontjából szükségünk lehet.