Miért kerékpározz? Avagy a kerékpározás jótékony hatásai

Miért kerékpározz? Avagy a kerékpározás jótékony hatásai

A kerékpározás számos pozitív hatással mind az egyészségünk állapotára, mind a társadalmi és környezeti viszonyok tekintetében. A bicikli egy autóval összemérve rendkívül költséghatékony és környezetkímélő eszköz, így a hétköznapi ember számára legkönnyebben hozzáférhető.

Biciklizés közben a test aerob, ciklikus mozgást végez, így ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik. A mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.

Egészségügyi tekintetben hatalmas előnye, hogy edzi a szívet, és nagy hatást gyakorol a vérkeringési rendszerre, így kerékpározás közben a légzésszám emelkedik, a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik. Ezáltal a vérkeringés élénkül, tehát a sejtek azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigént kapnak, mint nyugalmi helyzetben.

Ezen hatások következménye: a rendszeres kerékpározás jelentősen növeli a terhelhetőséget, nagymértékben javítja a fizikai teljesítőképességet és további biokémiai változások is végbe mennek a testben – kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát.

 

Milyen kerékpárt válasszunk?

 

A legfontosabb, hogy a jó döntések meghozatalához megfelelő szakemberrel konzultáljunk, lehetőség szerint keressünk egy kerékpárboltot. Más kaliberű, funkciójú kerékpár szükséges városi közeledés esetén, a szabadidőben történő kerékpározáshoz, illetve teljesen más biciklire van szükségünk gyorsasági és versenykerékpározáshoz. Természetesen ez esetben árbeli különbségek is közrejátszanak.

Fontos, hogy a sporteszközünkön az ülés és a kormány magassága, a pedáloktól való távolság a lehető legoptimálisabb legyen, hiszen egy kényelmetlen kerékpár nem csak a mozgás örömét csorbítja, hanem akár egészségügyi problémák is adódhatnak belőle, így nem érdemes kockáztatni.

 

Hol vásároljunk kerékpárt?

 

Veszprém környékében több tucat kerékpárbolttal találkozhatunk, viszont ezek közül kevés üzlet nyújt teljes körű támogatást, illetve csak néhány rendelkezik weboldallal.

Legutóbb utcai kerékpárt kerestem és rátaláltam a veszprémi RonaBike kerékpárbolt weboldalára, ahol a több száz termék közül sikerült megtalálni az álomkerékpáromat. Megnéztem a weboldalon, merre található üzlet (ami egyébként pofonegyszerűen megközelíthető). Ellátogattam a boltba, ahol a szakember a felmerülő kérdéseimre tökéletes válaszokat adott, így könnyen sikerült kiválasztani a megfelelő utcai kerékpáromat. Biztosított a garanciáról is, így félelem nélkül és elégedetten megvásároltam az új biciklimet.