Itt az iskolaszezon! A kutyáknak is…

Itt az iskolaszezon! A kutyáknak is…

Szeptember 1-ről szinte mindenkinek az iskola kezdete ugrik be. De nem csak a gyerekek kezdik meg ilyenkor ismét a tanulást. Az őszre a felelős gazdik és kutyáik is iskolaszezonként tekintenek.

A kutyaiskolák tekintetében is szezonokról beszélhetünk: van őszi és tavaszi. A tél nem a legmegfelelőbb az ilyen foglalkozásra (pláne nem szabadtéren), de a nyár sem ideális: a nagy meleg embernek-állatnak kimerítő, ráadásul ilyenkor legtöbbünk nyaral, pihen, utoléri magát, a „kötelességek” kicsit háttérbe szorulnak. A szinten tartást azonban ilyenkor se felejtsük el, kutyánk agya egyébként is igényli a stimulálást.

Hamarosan kezdődik az őszi szezon tehát a kutyaiskolákban, szerte az országban. Budapesten és vidéken is számtalan kutyakiképző várja a tanulni vágyó ebeket. Vannak csoportos és egyéni oktatások, kutyaovik, de akár háznál is kérhetjük az oktatást. A foglalkozásokon nagyon fontos a tanítás mellett a kutyusok energiájának levezetése is.

Az alapfokú tanfolyamok tananyaga általában az engedelmességi feladatok tanítása és megkövetelése, pórázon sétáltatás, behívás, elméleti tudás a gazdinak is, sok játék és a kikker tréning alapjai. A haladó tanfolyamokon már cél a magas szintű fegyelem, szófogadás elérése, kézjelekkel való kommunikáció, behívás minden körülmények között, megállítás behívás közben és akár különböző akadályok leküzdése is.

És hogy mivel készüljünk a kutyaiskolába? Jutalomfalat és -tartó (mondjuk egy övtáska) mindenképpen legyen nálunk, valamint teniszlabda, vagy bármilyen más kutyajáték, hogy megjutalmazhassuk kedvencünket egy-egy helyesen elvégzett gyakorlat után. A jutalomfalatkák a klikker tréningnek is elengedhetetlen részei, csakúgy, mint maga a klikker. Ha trendik és praktikusak akarunk lenni, akkor készíttethetünk akár egyedi, személyre (kutyára) szabott nyakba akasztható klikkertartót is az Egyedi kutyás ajándéktárgyak webáruházában, amelybe akár még telefonunk is belefér. Egy nyakörv, vagy hám és póráz is alap, hiszen sok gyakorlatnál használatosak, de ha nincs kellően szocializálva kutyusunk, a szájkosarat se hagyjuk otthon az első pár alkalommal. És hogy minden elférjen egy helyen, akár a kutyaiskola logójával, vagy kutyánk arcképével díszített tornazsákot is magunkkal vihetünk a kutyaiskolába. A többieknek biztos le fog esni az álla, hogy milyen felkészült és egyedi vagy!