Az automata öntözőrendszer telepítési trükkjei

Az automata öntözőrendszer telepítési trükkjei

Aki régóta épít automata öntözőrendszert, vagy aki alapos képzést kapott automata öntözőrendszer telepítésből, az tud számos olyan fortélyt, melyekkel amellett lehet csökkenteni a felhasznált anyagokat és ezzel együtt az összköltséget is, hogy a mindez nem megy a minőség rovására.

Ilyen vállalható kompromisszum az automata öntözőrendszer telepítésnél, hogy amennyiben egy helyen, mondjuk egy kerítés mentén sövény lett beültetve, vagy olyan növénysor, amely felfogja az oldalról csapódó vizet, akkor csak a szemben lévő oldalra helyezünk el szórófejeket egy sorban, a sövény mellé visszafelé a gyepre már nem, és onnan, a túloldalról ráöntözünk a sövényre úgy, mintha túl akarnánk öntözni rajta. A sövény lombja felfogja a többletvizet és előtte a gyepsáv még kielégítő egyenletességgel kapja a vizet. Egy másik ilyen alkalmazott mód az automata öntözőrendszernél, hogy egy keskenyebb fajta, hosszúkás téglalap alakú területen nem öntöz össze minden egyes szórófej szemben, hanem csak az oldalt helyezkedő fejek érnek össze, így azok megöntözik egymást és szemből már nem kell teljesen átfedni a gyepfelületet. Az automata öntözőrendszer majdnem tökéletes vízborítást fog adni így is, de ha mégsem eképpen járnánk el, akkor még egy teljes sor beépítése már túl nagy többletköltség lenne és ilyen esetekben ez nem indokolt.

A mostanában egyre nagyobb divattal rendelkező rotátoros szórófejeknek, illetve fúvókáknak állítólag annyira egyenletes a vízkijuttatása, hogy ha egy nagyobb összefüggő területen nem érnek össze a szórófejek, az automata öntözőrendszer mégis elég egyenletesen borítja a felületet. A lényeg az, hogy minimum két oldalról össze kell érjenek a fejek, mert saját maga alá egyik sem képes öntözni.

Azért ezekkel a trükkökkel vigyáznia kell az automata öntözőrendszer telepítőnek, mert ha nem csak módjával alkalmazza őket, hanem túl széles körben, akkor a túl sok kompromisszum végül már lerontja az automata öntözőrendszer színvonalát és az elfogadható alatt lesz az értéke.

Na persze ahol csak lehet, csökkentjük a költségeket, úgyhogy ha például az automata öntözőrendszer egyébként is tartalmaz csepegtető kört, akkor egy támfalat vagy ültető edényt még akkor is inkább csepegtetővel öntöznék, ha magasabb évelők vagy cserjék vannak benne, mert egyrészt ez láthatatlan, mivel a csövet a lomb eltakarja, másrészt alacsonyabb a csepegtető ára, mint a szórófejeké. Viszont ha nincs csepegtető az automata öntözőrendszer körei között, akkor csak ezért nem érdemes beépíteni, mert akkor már nagyobb költség lenne.