Az automata öntözőrendszer szerelésének a lépései

Az automata öntözőrendszer szerelésének a lépései

Amikor már a megállapodás megszületett az automata öntözőrendszer telepítője és a kert tulajdonosa között, akkor nincs más hátra, mint a telepítés elkezdése.
Az automata öntözőrendszer telepítő szakember a megérkezés után behordja a szükséges szerszámokat, behordja az öntöző alkatrészeit és a telepítés menetének megfelelően helyezi el azokat. Ezután eligazítja a résztvevő szakembereket, átbeszélve minden részletet.
Ezek után indulhat a telepítés. Ha a kert éppen épülő, azaz kertépítés folyik éppen, akkor némiképp egyszerű az első feladat, ami az árkok kiásása. Ha már kész kertbe épül be az automata öntözőrendszer, akkor annyival bonyolultabb a feladat, hogy a gyepet téglákban kell kiemelni. A forró nyári időszakokban a gyeptéglák hamar elveszthetik a nedvességtartalmukat, ezáltal lecsökken a térfogatuk. Emiatt fontos, hogy a gyeptéglák minél előbb visszahelyezésre kerüljenek, mert kisebbek lesznek, és a fű is hamar megsárgul. A telepítő szakember ilyenkor az öntöző zónákat egyesével húzza le, így a kitéglázott árkok akár csak néhány órán keresztül lesznek csak nyitva. Természetesen mindeközben felszereli a szórófejeket vagy más öntöző elemeket.
Amikor az automata öntözőrendszer minden zónája fel van szerelvényezve és vissza van temetve, akkor a zónák mechanikai irányítását végző szelepek összerakása és a zónák csöveinek összekötése következik. Általában ezeket a szelepeket az úgynevezett szelepdobozba helyezik el, ami a földbe süllyesztett, zöld tetejű doboz. Más esetekben a vízaknába is kerülhetnek ezek a szelepek. Miután ezek összeszerelése megtörtént, akkor az összekábelezésükkel folytatja a telepítő szakember.
Ha készen van az automata öntözőrendszer mechanikai része, akkor felszerelhető az esőérzékelő és a vezérlő automatika. A vezérlő automatika bekábelezése és a feszültség alá helyezése fog megtörténni. Ha ez sikerült, akkor a vezérlő beprogramozása után a zónák egyesével történő lepróbálása szükséges. Ilyenkor tudja a szerelő szakember beállítani a szórófejeket vagy más öntöző elemeket.
Miután tökéletesen be lett állítva az automata öntözőrendszer, valamint kiválóan működik, akkor a tulajdonos betanítása után megtörténhet az átadás. A jó szakember ez után összetakarít, és a szerszámai elpakolása után, a területet teljesen rendezetten elhagyja.
Nagyjából ez az automata öntözőrendszerek telepítésének a menete.