Autóvédelem, de hogyan?

Autóvédelem, de hogyan?

Napjainkban az autótörések és autólopások ismét fénykorukat élik. Hiába kamerázza be a rendőrség a belvárost illetve a forgalmasabb lakótelepeket, mégis milliónyi autóban tesznek kárt a tolvajok. Sokszor kiszorulnak a nézelődő szemek a rendőrségi kamerás területekről, ilyenkor a szomszédos utcákra térnek át az autótolvajok.

Elsősorban az olyan kocsikat keresik, melyben értékek lehetnek, vagy az autót könnyen tovább lehet értékesíteni. Az eddigiekben gravírozással illetve kormányzárral és riasztóval próbálták meg távol tartani a kéretlen szemeket, mára azonban a gps-es nyomkövetés is népszerű lett. Hiába azonban a legújabb technika, nagyon sok autótolvaj gyári szerviz eszközökkel jár és a kiszemelt felső kategóriás autót pár másodperc alatt szervizállapotba állítja, majd természetesen elviszi. Több rendőrségi videó található az interneten, melyen luxus kocsikat, alig egy percnyi idő alatt tulajdonítanak el.

Ha biztosra akarunk menni, érdemes egy mindenre kiterjedő casco biztosítást kötni illetve egy speciális váltózárat beszereltetni. A valtozarak.hu oldalon leellenőrizhetjük, hogy milyen váltózár érhető el a mi autótípusunkhoz, illetve időpontot is kérhetünk. A szakember Budapest tíz pontján rendelkezik beszerelő műhellyel, de külön kérésre akár házhoz is jön.

Fontos tudni, hogy egy váltózár beszerelésével, semmilyen garancia nem vész el az autónkról. Mivel a váltózár szerkezetet a szakember fizikailag rászereli az autó padlólemezére, így azt onnan csak úgy lehet eltávolítani, ha azt a váltó szétbontása után levágjuk onnan. Kis túlzással olyan ezt, mint egy fém híd a fogsorunkban. Azt is csak roncsolással lehet leszedni.

A váltózárral rendelkező autók sebességváltó karja mindig rükvercben van, ugyanis ebben az állapotban zár a váltózár. A váltózár mellé kis matricát kapunk az ablakra, mely felhívja a figyelmet az extra védelemre. Mindennek következtében, ha egy tolvaj meglát egy rükvercben álló kocsit inkább továbbáll, ugyanis azt csak trélerrel tudná elvinni.